Ψωμί με αλεύρι αμυγδάλου

Είναι πλέον γνωστό στον κόσμο του gluten free diet ότι το ψωμί παρασκευασμένο με αλεύρι χωρίς γλουτένη δεν συγκρίνεται με το σιταρένιο ή κριθαρένιο ψωμί που είχαμε κάποτε στην διατροφή μας. Αν και η αγορά των προϊόντων χωρίς γλουτένη έχει αυξηθεί κατακόρυφα, τα περισσότερα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν παύουν να είναι επεξεργασμένα, τα πλείστα παρασκευασμένα με διάφορα άμυλα όπως της πατάτας, ρυζιού και ταπιόκας, άμυλα που λιγουρεύονται τα παθογόνα βακτήρια της εντερικής χλωρίδας.

Γι’ αυτό και εγώ το χώνεψα ότι δεν χρειάζομαι πλέον να κάνω ψωμί, ως σήμερα που ανακάλυψα αυτήν την απλή συνταγή:

fccd187e4068b545987d921c08128215f929de2e2bedc6f76d166b7a072d0408 c6271aa8526acfce996d759a96ca422595cf919ab1e729d6658831272a480603

Συστατικά

  • 2 ½ φλιτζάνια αλεύρι αμυγδάλου
  • 2-3 αυγά βιολογικά
  • ¼ φλιτζάνι λιωμένο Ghee ή βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι φρέσκια ανάλατη αναρή (ανθότυρο, μυζήθρα)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι Ιμαλαΐων

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Χρησιμοποιείστε ένα επεξεργαστή τροφίμων δυνατής ισχύος για να αλέστε τα αμύγδαλα σας σε αλεύρι. Προσοχή να μην γίνει αμυγδαλοβούτηρος.
  3. Λαδώνουμε με λιωμένο βούτυρο ή ghee ένα ταψί σιλικόνης 10Χ30 εκατοστών και απλώνουμε ένα λεπτό στρώμα από αλεύρι αμυγδάλου.
  4. Αναμιγνύομαι στον επεξεργαστή τροφίμων το υπόλοιπο αλεύρι αμυγδάλου με τα αυγά, το λιωμένο βούτυρο, την αναρή, τη σόδα και το αλάτι.
  5. Τοποθετούμε την ζύμη στο λαδωμένο ταψί με μια σπάτουλα ομοιόμορφα.
  6. Ψήνουμε στους 180-200 βαθμούς Κελσίου για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει από πάνω. Θα υπάρξει μια ρωγμή στην κορυφή του ψωμιού. Ελέγξτε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί. Αν βγει το μαχαίρι καθαρό τότε έχει γίνει.
  7. Αφαιρέστε από το φούρνο, και χαλαρώστε τις πλευρές του ταψιού με μια σπάτουλα αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ταψί σιλικόνης.
  8. Αντιστρέφομαι το ψωμί μας σε σχάρα να κρυώσει καλά για να μπορούμε να το κόψουμε.

Απολαμβάνουμε το ψωμί μας με ένα πιάτο σούπας

IMG_7369 IMG_7370

Advertisements

About Naturopathy by Savvas Ioannides
Savvas Ioannides is a Naturopathic, Herbal and GAPS Diet practitioner who studied at Nature Care College in Sydney. Savvas uses holistic and natural therapies including Herbal remedies and Nutrition to boost your vitality and help you achieve optimum levels of health.

7 Responses to Ψωμί με αλεύρι αμυγδάλου

  1. Keti Tanou says:

    Savvas was kind enough to bring some slices of his awesomely tasty full of goodies almond bread……. Simply delicious….. !!!!!
    A must try…… Yummy

    Like

  2. ακουγεται απλή και εύκολη συνταγή. Με τα αυγά δεν θα διατηρείται πολλές μέρες. θα την δοκιμάσω σύντομα και να σας πω το αποτέλεσμα

    Like

  3. Τι εννοειτε, να προσεχθει το αλεσμα των αμυγδαλων, για να μην προκυψει αμυγδαλοβουτυρο? ποτε γινεται αυτο και πως μπορει να αποφευχθει? ευχαριστω!

    Like

    • Ακριβώς Πανδώρα για να μην γίνει αμυγδαλοβούτυρος. Για να αποφευχεί αυτό το άλεσμα να γίνεται σταδιακά ή στην ρύθμιση Pulse του μίξερ αν έχει.

      Like

  4. nicole Tsangaridou says:

    Savva ti kamneis? Thanx pu moirazesai tis syntages pou vriskeis mazi mas:). Emeis kanoume pswmi me zea. Den anaferes pote kati gi auto. Otan erteis kopiase na se doume. Tha xei kai zea bread kai an sou aresei na su steilw ti syntagi:).
    Filia

    Date: Thu, 18 Dec 2014 11:55:18 +0000
    To: ts_nicole@hotmail.com

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: